duminică, 21 iunie 2015

Solstițiu

In fiecare an, data de 21 iunie marcheaza ziua solstitiului de vara, ziua cea mai lunga din an (anul acesta 15 ore si 32 de minute), cand incepe vara astronomica. Mi se pare insa ca cea mai importanta semnificatie a fenomenului este puterea luminii solare, care domina intunericul nocturn. Poate acesta este si motivul pentru care, ziua de azi era si este inca speciala, deoarece inca din timpuri stravechi civilizatiile celtice, nordice, dar si romanii aveau diverse sarbatori si festivaluri in cinstea celei mai lungi zile din an. Totodata, diverse ritualuri magice erau legate de ziua aceasta, tot datorita puterii luminii.





vineri, 12 iunie 2015

Despre lavandă

Lavanda (lavandula angustifolia), cunoscuta popular si ca levantica este o planta care isi are originile la granita dintre Franta si Spania, in Muntii Pirinei, fapt care explica si preferintele sale pentru solurile argilo-nisipoase, sarace si uscate, ea descurcandu-se foarte bine in conditii de seceta. Tocmai datorita nevoii putine de apa si a preferintei pentru zonele insorite, lavanda s-a adaptat perfect la mediul mediteranean. Se poate inmulti prin seminte sau prin divizarea tufelor, de obicei in luna septembrie. Este recunoscuta si pentru parfumul ei intens, care se simte mai bine ziua, cand soarele este sus pe cer.
Dar lavanda nu este doar o planta ornamentala. Ea mai este folosita atat in scop terapeutic, dar mai ales economic, si nu numai sub forma de saculeti parfumati sau diverse produse cosmetice ci si prin infiintarea de culturi. Si asta e valabil si in Romania, deoarece culturile de lavanda se pot adapta perfect la clima noastra cu putin ajutor. Fiind o planta nepretentioasa, ea nu are nevoie decat de un loc in plin soare, cu solul adecvat si eventual irigatii in caz de seceta extrema si ingrasaminte pe baza de azot. Cea mai buna perioada pentru infiintarea unei culturi este primavara. E insa rentabil? Mai mult ca sigur da, cel mai bun exemplu l-am dat aici. Doamna despre care vorbeam in postarea respectiva era foarte multumita de investitia facuta. Ea se ocupa in principal cu vanzarea de material saditor catre alti viitori producatori, dar si cu vanzare de flori, de flori uscate, de saculeti parfumati si, daca tin bine minte si cu ulei esential de lavanda. Cultura de levantica este asadar o posibila ideea de afaceri profitabila la noi, si nu numai, avand in vedere ca piata tinde sa se reorienteze spre agricultura si horticultura.

Mai jos, tufa mea de lavanda inflorita de 2-3 zile:


O alta specie de levantica, tot la mine in gradina, anul trecut.


Cultura de lavanda a doamnei respective, pe care am vizitat-o acum doi ani, in toamna.


Si, lavanda la ea acasa, in Provence. Imaginea o am de la niste prieteni care au vizitat regiunea din sudul Frantei vara trecuta, cand levantica era in floare.


marți, 2 iunie 2015

Poezie în imagini

 Iata, se duse si iarna, vara dorita revine,
Campul se umple de flori.
Frunzele 'n aur se scalda, cerul in limpezi izvoare,
Inima 'n line cantari




Ziua, un haos de raze, noaptea o sita de stele
Pare a cerului arc;
Totul renaste si canta, canta cu sufletu 'n raze
Oameni si pasari si flori.



(Iuliu Cezar Savescu - Vara ; din antologia "Din poezia noastra parnasiana)